• ReÅŸat Nuri Sk. No:96/12 Ayrancı Çankaya Ankara

13

13

Sinekler

Karasinek:

Karasinek uçan bir haşeredir. Sinek türleri arasında diğer sineklerden daha büyük yapılıdır. Karasineğin bedeninde ufak tüyler vardır. Genel olarak karasinek siyah ve gri renktir. Karasinekte 6 ayak vardır. Karasinek uzun mesafeler uçabilir. Karasinek her ortamda bulunabilen bir canlıdır. Karasinek dağ başı, çöl ortamı, temiz pis çok yerde yaşar. Karasinek çöplük, lağım, bataklık gibi yerlerde de bolca bulunur, buralarda yuva yapar. Karasinek bitki ve meyve suyu, et gibi besinlerle beslenir. Karasinek yumurtalarını yediği besinlerin üzerine ve konduğu yerlerde bırakır. Karasinek her yumurtlama döneminde 150-200 yumurta bırakabilir. Karasinek yumurtaları uygun ortamda aynı gün içerisinde yumurtadan çıkar. Karasinek yumurtaları içinden çıkan yavrular larva halinde olur. Larvalar 1 hafta içerisinde kanatlı yavrulara döner. Karasinek çok pis ve mikrop taşıyan bir böcektir. Karasinek konduğu yerlere hastalık ve değişik mikropları da beraberinde taşır. Karasinekten insana bulaşan hastalıklar; kolera, verem, dizanteri, hepatit, çocuk felci, gıda zehirlenmesi gibi hastalıklardır. Karasinek ilaçlamasında sineğin ana kaynağı bulunmalı orası ilaçlanmalıdır. Dişi bir karasinek ölene kadar 250 milyon yumurta bırakabilir. Bir karasinek 1 haftada ergin hale gelir, karasinek en fazla 2-3 hafta kadar yaşayabilir. Karasineğin ömrü kısadır.

Sivrisinek:

Dünyada 3000 sivrisinek vardır. Birçok sivrisinek kan emmek için insana gelmez. Sivrisineğin sadece dişisi kan emer. Dişi sivrisinek yumurta yapabilmek için kana ihtiyaç duyar. Erkek sivrisinekler meyve ve çiçeklere konarak bitki özlerini yer. Dişi sivrisinek avının yerini 3 bacağı ve duyargaları sayesinde bulur. Sivrisineğin alıcıları ter, nem ve koku alır. Bazı insanların ter kokuları sivrisinek için çok caziptir, bu insanlar daha çok sinek ısırığı ile karşılaşabilir. Sivrisineğin ağzının altındaki kesede iki tüp ve keskin ağızlı bıçak bulunur. Sivrisinek önce deride bıçağı ile delik açar, ağzında bulunan tüplerden 1 tanesinden tükürük salgılar. Sivrisineğin tükürüğü kanın pıhtılaşmasını önler. Sivrisinek bu şekilde kolaylıkla kan emer. Sivrisinek anofel ve Küleks adı ile 2 guruba ayrılır. Sivrisinek kirli su birikintilerinde üreme yapar. Sivrisinek 3 dönemde yumurta, larva ergin olmak üzere ömrünü tamamlar. Sivrisinek canlıların olduğu bölgelerde daha yoğun görülürler. Sivrisinek sıtma, humma, beyin iltihabı, fil hastalığı gibi hastalıkların insanlara bulaşmasını sağlar. Sivrisineklerin çoğalması için fotosentez yapan suya ihtiyacı vardır. Etrafınızda kovada su varsa eski lastik gibi nesnelerin içerisine biriken yağmur suları sivrisineğin çoğalması için idealdir. Sivrisinek havada uçarken çiftleşir. Erkek sivrisinek dişi sivrisineği kanat çırpma sesinden tanır. Sivrisinek çiftleşmesinden kısa süre sonra erkek sinek ölür. Kurbağalar, balıklar, kertenkeleler, bukalemunlar, kuşlar, yarasalar sivrisineğin düşmanıdır. Sivrisinekte işitme yeteneği iyi gelişmiştir. Johnston organı denilen organ sivrisinekte ses dalgası ve titreşimleri alan organıdır. Sivrisineğin kafasının 2 tarafında bulunur. Çok sayıda duyu hücresinden oluşmuştur. Bu duyargalar dik vaziyette iken işlemini yapamaz.

Sivrisinek hakkında bilinmeyenler;
*Dişi sivrisinek her defasında 200-300 yumurta bırakabilir.
*Dolunay çıktığı zaman sivrisineğin ısırma işlemi 500 kat fazladır.
*Sivrisinek yumurtaları kurumuş şekilde 5 sene yaşayabilir.
*Sivrisinek yaşamı boyunca 250km yol kat edebilir.
*Sivrisinek saniyede 500 defa kanat çırpar.
*Dolunay çıktığı zaman sivrisineğin ısırma işlemi 500 kat fazladır.
*Kan emen sadece diÅŸi sivrisinektir.

Tatarcık:

Tatarcık bir tür sineÄŸe verilen isimdir. Yapı olarak küçük bir sivrisineÄŸe benzer. Tatarcık renk olarak, kirli sarı veya mat renklidir. Tatarcık sineÄŸinin bedeni tüylerle kaplıdır. Tatarcık ufak yapılı bir böcektir. Tatarcık sineÄŸinin tüylü yapısı tatarcığın diÄŸer sineklerden kolay ayrılmasını saÄŸlar. Tatarcık sineÄŸinde 6 tane ayak bulunur. Tatarcık sineÄŸinin boyu 3-5mm arasında deÄŸiÅŸir. Tatarcık sineÄŸi genel olarak hayvan ağılında, çamurluklarda, bataklıklarda, lağım suyu atıklarında yaÅŸar. Tatarcık evlerde kullanılmayan köşelerde, loÅŸ ışık alan odalarda görülür. Gündüz pasif olan tatarcık, gece aktif olarak yaÅŸar. Tatarcık sineÄŸi insanı ısırdığında kızarıklık, kabarıklık, kaşıntı durumları görülür. Tatarcık kan emerek beslendiÄŸinden, hastalık bulaÅŸtırabilir. Tatarcık insanlara sarıhumma, tavuk hastalığı, bağırsak hastalıkları, viral hastalıklar ve ateÅŸli hastalıklar bulaÅŸtır. Tatarcık humması Tavuk hastalığı, bağırsak, kurtları, Åžark çıbanı,  birçok virüsün insana bulaÅŸmasına sebeptir. Tatarcık ısırmasında insanda ısırılan yerde kabarcıklar, ÅŸiÅŸme, kaşıntı oluÅŸur. Tatarcık ısırdıktan sonra insanlarda iÅŸtahsızlık, halsizlik, mide bulantıları, kabızlık, ÅŸiddetli ateÅŸ, baÅŸ eklem ve kas aÄŸrıları gibi ÅŸikâyetler görülebilir. Tatarcıklar besin olarak meyvelerin suyunu ve meyve özü de içerir. Tatarcıklar kan ile beslendikten sonra yumurta 2 – 3 gün içinde yumurta bırakır. DiÅŸi tatarcık nemli ve sulu ortama yumurtasını bırakır.

Sayfamızı Paylaşın
  • Etiketler:
  • web